четвртак, 14. октобар 2021.

Јелеосвећење

 Јелеосвећење (грч: Ἱερόν Εὐχέλαιον или ἅγιον ἔλαιον)

Света Тајна Јелеосвећења - Тајна Цркве која се врши над болним Православним Хришћанином, у цркви или дому, у којој се од стране седам свештених лица (презвитера или епископа), помазивањем освећеним уљем болесник ослобађа душевних и телесних патњи и болова.

Основ ове Свете Тајне налази се у Посланици Св. Јакова који каже:

"Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се." (Јак 5,14-15)

Начин савршавања

У току овог чина чита се седам одељака из Апостола, Јеванђеља и молитава, којим се призива Божија благодат на болесника, јер је Исус Христос дошао у свет да узме немоћи људске, а Свети Дух послао у свет да чланове живе Цркве исцељује својом благодаћу од њихове болести.

Свету Тајну Јелеосвећења врши сабор седморице свештеника (зато се код Руса ова Света Тајна и назива соборованије), иако може да је изврши мањи број. У вези с тим Симеон Солунски каже: "Не треба се много бринути за број, јер број није прописан од Апостола. Но, иако број није прописан, ипак се треба држати старог Предања и треба да су седам (презвитера), како је стари обичај, а у невољи и мање, најмање три... Α само један свештеник нека не врши Јелеосвећења. Јер као што је за архијереја прописано да не прима Хиротонију од једнога, тако ни Јелеосвећење нека не врши један свештеник. Јер каже (Апостол): нека призове Црквене презвитере, а не једног презвитера..."

Тајна јелеосвећења може се понављати, јер она није "последња помаст". У појединим помесним црквама, па и у нашој, ова Света Тајна врши се у току Страсне седмице (у среду, четвртак или суботу) и над здравим особама. Пре учествовања у овој Светој Тајни, верници приступају Светој Тајни Исповести, а после ње Светој Тајни Причешћа. Ако се ради ο болеснику који је у смртној опасности, Свете Тајне врше се овим редом: Исповест, Причешће па Јелеосвећење.

Однос према овој Светој Тајни

Боравећи телом међу нама, Бог Исус Христос је непрекидно исцељивао сваку болест и немоћ над људима, и тако такође проповедао спасење и долазак Царства Небеског. Његово разумевање и опхођење према греху и болести најбољи су пут за разумевање Свете Тајне Јелеосвећења, онакве каквом је сагледава Црква Божија. Дакле, као што ни Господ никада није приступао болести као чисто физичком феномену, нити исцељењу као медицинском захвату, тако ни Црква Јелеосвећење не схвата као какву замену за лекарско умеће.

Циљ ове Свете Тајне, као уосталом и свих Тајни Цркве, је да врати човека у његово право здравље, а то је непомућени однос са Богом, односно са Телом Његовим, које је Црква. Наравно да се Црква моли и за потпуно исцељење телесне болести, али она то препушта једином Чудотворцу, Господу, Који зна дубине срца човековог и шта је најкорисније за његово спасење.

Нема коментара:

Постави коментар