недеља, 14. октобар 2018.

Престанак великог Божјег чуда које је сваке године красило манастир Ксиропотам због сједињења са римокатоличким јеретицима

КЛИКОМ НА СВАКУ СЛИКУ УВЕЋАВАТЕ ЈЕ РАДИ ЛАКШЕГ ЧИТАЊА







Највећи део Часног Крста за који се зна, чува се у светогорском манастиру Ксиропотаму. Има облик крста размера 31cm х 16cm. При дну вертикалног крака налази се рупа од клина, затворена црвеним дијамантом и са дванаест других драгуља. Верује се да је ово поклон византијског цара Романа II Лекапина.

за пуну резолуцију слике кликните на њу, а затим десни клик миша и ''отворити слику у новој картици''


1 коментар:

  1. О чувању и издаји вере
    (Део интервјуа са игуманом Зографа)

    – Аво Амвросије, у “Зографу” постоји чудотворна икона Богородице. О којој икони се ради и да ли бисте описали у чему се изражава њена чудотворност?

    – Имамо три чудотворне иконе – “Акатистна” (или још наречена “Пожарна”) у малој цркви “Успеније Богородично”, „Проговорившаја” – у олтару велике цркве Св. великомученика Георгија, и “Заклана” – у храму Св. Кирила и Методија. “Акатистна” икона се прво налазила у месту Херово, 2 км од “Зографа”. У време када је читао акатист св. Богородици, један зографски монах је чуо глас:

    “Старче, кажи игуману, да долазе лоши људи, непријатељи мога Сина и моји непријатељи. Нека у манастиру остану само они, који чврсто могу да чувају веру.”
    Било је то 1276 г., када су римокатолици извршили најезду на Атон. Када је монах стигао у “Зограф”, видео је, да га је икона претекла и да је тамо.
    Он је описао чудо игуману Томи, који је наредио да се скрију вредније реликвије. Неки монаси су побегли у гору, а у “Зографу” се 26 душе закључало у кулу. Римокатолици су стигли из Ватопеда (који су исто опустошили), развалили су врата нашег манастира и наредили монасима да се сједине римокатоличкој вери. Зографци су, пак, започели богословску расправу, доказали су, да је римокатолицизам јерес, и на крају су били запаљени од латина. Монах Партеније, један од 26 мученика, није умро одмах, већ у опекотинама пада са куле и живи још 30 дана. Он је, дакле, сведочио, да, док су мученици умирали у кули, чули су глас са Неба:

    “Радујте се, мученици, награда ваша на небесима ће бити велика.”

    После нашег манастира католици одлазе у манастир “Ксиропотам”. Тамо их дочекују са гранчицама и цвећем, па чак почињу и заједничку службу. Али, одједном је дошла освета за њихову издају вере. Почиње земљотрес, и то само на том месту. Руши се црква, зидови манастира, ишчезава и лековито биље, које је рађало по 40 плода сваке године и који би год јео од њих, у трену би оздрављавао.

    ОдговориИзбриши