четвртак, 3. септембар 2020.

Свети преподобномученик Николај Нови

09. МАЈ
Свети преподобномученик Николај Нови
пострадао у планинама Ларисе
глава светог великомученика Николаја
Овај преподобномученик роди се на Истоку, од родитеља благородних и побожних. Још измалена избегавао је дружење са својим вршњацима, а радо је општио са старцима и паметним људима. Када постаде пунолетан, он би узет у царску војску, пошто беше врло храбар. За кратко време он у биткама показа таква јунаштва, да постаде свима познат и славан. Ова слава његова допре и до ондашњег цара грчког. Цар позва Николаја к себи у двор. Видевши да је паметан и врло отресит, цар га постави за војводу једне покрајине, и даде му на службу потребан број војника.
Свети Николај у слави
Ускоро се житељи Тесалије побунише против давања царских дажбина. Цар посла са Истока војводе, међу њима и овог Николаја, да угуше побуну. Са својим војницима Николај удари на Солун, главни град Тесалије, освоји Солун, и натера Солуњане да цару плаћају данак, као што су му и раније плаћали. Војвода Николај затим крену на Ларису; у борбама око Ларисе, његов живот беше у опасности. Он се размисли, па презре свет и све што је у свету, и оде у тамошњу планину Вунену. Нашавши тамо неке монахе подвижнике, он се и сам замонаши. И заједно са тим монасима он се подвизаваше постом, молитвом, бдењем и сваком другом тескобом и подвигом.
глава светог великомученика Николаја
Али добромрзац ђаво, не подносећи живот ових монаха, диже против њиховог краја безбожне Аваре из западних покрајина. Када ови Авари, пустошећи и пљачкајући, стигоше у околину Ларисе, они многе хришћане стадоше мучити и приморавати да се одрекну Господа Христа и поклоне идолима. Док се то догађало, преподобни Николај се заједно са својим саподвижницима, којих беше дванаест на броју, мољаше Господу. И једне ноћи дође им Ангео Господњи и рече им да се спреме за мучеништво ради Христа и за венце мученичке.
Страдање светог великомученика Николаја
После неколико дана Авари стигоше у скит ових монаха, ставише на разне муке преподобне оце, и најзад им главе отсекоше. А овог преподобног Николаја, видећи да је леп по телу и паметан по души, стадоше му ласкати и наговарати га да се одрекне Христа и да служи идолима. Али пошто свети подвижник остаде чврст у вери, варвари га најпре тако немилосрдно бише, да се два и три пута изменише они који га бијаху. Затим га обесише о дрво, па стрелама гађаше.

Тако овај славни војник Христов прими мученички венац. А његове свете мошти остадоше несахрањене у тој шуми, чуване од Ангела Божјих. Касније их сам светитељ откри на чудесан начин. И оне до данашњега дана исцељују кљасте и богаљасте, и све друге разноврсне болеснике, који им са вером прибегавају.
У Грчкој је од савремених чудеса познато течење крви из дрвећа на дан Светог мученика Николаја Новог (Енвунениса) по Никејском светоотачком календару, убијеног од стране незнабожаца у брдима код Ларисе у време првих прогона на хришћане, тј. негде у 2. или 3. веку. Напоменућемо укратко и историју везану за тог Мученика Христовог. Наиме, после његовог убиства, сваке године на Светитељев дан (празнује се 9. маја), искључиво по старом / јулијанском календару, већ вековима тече крв из дрвећа (некад више, некад мање) на месту где је убијен. Оно што је за нас још већма интересантно, јесте историја везана за новокалендарског „епископа” лариског, који се у безумљу и из зависти (зашто се то, као и многа чудеса од те крви не дешава по новом календару), пре 50-так година дрзнуо да нареди да се посече дрво из кога је текла крв, тј. дрво уз које је био везан Свети мученик Христов. Осим што је безумни новокалендарац убрзо после тога био кажњен смрћу, десило се још веће чудо, тако да је одмах после тога крв почела да тече из свог дрвећа у околини, док је раније текло само из једног. Диван је Бог у Светима Својим.

09. 05. Никејски календар (светоотачки/јулијански)

 


Нема коментара:

Постави коментар