петак, 20. новембар 2020.

Св. Теофан Затворник: Отпадништво у последње дане света

 Св. Теофан Затворник

Отпадништво у последње дане света

Самопрокламованим верама неће бити краја. Почетак њихов потиче од папе, наставили су његово дело Лутер и Калвин; њихово лично схватање вере само на основу Писма, схватање које је постало темељ њиховог учења, дало је снажан подстрек за измишљање нових вера.

Биће део оних који се држе истините вере како су је предали свети Апостоли и како је чува Црква Православна. Али и од ових велики део ће бити само по имену православан, а у срцу неће имати такав темељ какав захтева вера, јер ће заволети садашњи век. Ето каква се широка област отпадништва очекује!

Премда ће се хришћанско име чути свуда , и свуда ће се видети храмови и црквени чинови: све је то само привид, унутра пак је потуно отпадништво. Из истог тог тла ће се родити антихрист и порашће, васпитаће се у истом том духу привида , појава без суштине.

Када Јеванђеље прође по свим народима који насељавају земљу, и изабере међу њима све оне који су у стању да га приме, и услед тога да се освештају и препороде благодаћу Светога Духа, тада неће имати разлога да постоји садашњи поредак ствари; наступиће крај света или последњи дани у које је одредио Господ да дође да учини Суд над свима живима на земљи – једне да уведе у Царство Своје Славе, а друге да преда горкој судбини коју су изабрали.

На тај начин, након тога или истовремено са тим, када људски род изда све Божије људе, и када више ништа не буду очекивали, а Божији људи, збацивши са себе маску, иступе сви јавно, тада ће жетва бити готова; послаће Господ жетеоце, а затим ће бити крај свему.

Св. Теофан Затворник

“Отпадништво у последње дане света”

8 коментара:

  1. ,,Међу нама постоји чудна предрасуда да ако је неко мирјанин (лаик), тада он нема потребе да се труди да сазна пуноћу хришћанске истине стидећи се дела тог труда, стидећи се да изјави то знање ако га има, и тим пре да стане у одбрану за њега. И на тај начин код нас се све више шири област лажи и царство њеног оца."
    Свети Теофан Затворник

    ОдговориИзбриши
  2. Чак ако би лажни јерарси, док су у јереси, успели да преваре и придобију одређени број игнорантних, а у окупљенима имали и значајан број следбеника, они су ипак изван светих зидова Цркве. Чак ако свега НЕКОЛИЦИНА остане у православљу и побожности, они су у Цркви а ауторитет и заштита црквене институције је НА ЊИМА. Ако страдавају због истините побожности, то ће само допринети њиховој вечној слави и спасењу њихових душа.
    Свети Никифор Исповедник, патријарх цариградски

    ОдговориИзбриши
  3. ,,Без епископа који стоји у Истини нема Цркве.''
    Свети Игњатије Богоносац

    ОдговориИзбриши
  4. "Оне који у наше време преиначавају и изврћу истину, оне који се ките сујетном и лажном сличношћу Цркви, сличношћу туђом Христу и истини, њих нека нико не назива хришћанима и нека не општи са њима."
    (Св. Јован Златоуст)

    ОдговориИзбриши
  5. Светитељ Теофан Затворник
    Слово о томе како православни и пастири Цркве треба да чувају свету истину.

    "Да би се истина чувала, треба је примити. Да би се имала, треба је познати. Тако, сваки који зна хришћанску истину, постаје чувар, бранитељ и заштитник њен. Што је више оних који знају истину, то је силнија њена одбрана, тим је безбеднија она сама - не као сама по себи, но међу људима. Напротив, што је мање оних који знају истину, то је мање ограда против лажи - и тим је опаснији положај истине међу нама. Јер у том случају, јави ли се какво лажно учење, онај који не зна истину пропустиће га, пошто га као лажно не може ни препознати нити обличити. Од њега, лаж ће прећи другоме који не зна, од другог трећем, и тако даље. Лаж ће ући и истиснуће истину.

    Је ли невин тај који ју је пропустио? Никако. То је исто као када војник, из нехата не научивши лозинку, пропусти непријатеља у логор. На тај начин, сваки који не зна истину већ је њен издајник, и издајник заједнице верних, Свете Цркве. Строго? Али тако јесте! Та кривица свом тежином пада на оне који имају моћи и начина да познају истину, а не сазнају је.

    ОдговориИзбриши
  6. Свети Кипријан Картагенски пише: „Ван Цркве нема живота: дом Божији је један и нико не може да се спаси било где осим у Цркви… човек који се налази ван Цркве могао би да се спаси само у случају да се спасио неко од оних који су се налазили ван Нојевог ковчега.“

    ''Јеретици, једном срушени, оборени ђаволом , потпали су под његову власт, постали су његова својина , и онда ђаво јеретике презире и заобилази их , а стара се да сруши оне, које види да стоје‘’
    Свети Кипријан, Епископ Картагински

    „Јеретици никада неће прићи Цркви, ако их ми сами будемо укрепљивали у убеђењу да су они такође Црква и да имају Тајне“
    свети Кипријан, епископ Картагински

    ОдговориИзбриши
  7. Један монах из првих векова хришћанства је једном упитао свог старца: „Да ли ће хришћани последњих времена оживљавати мртве и чинити чуда као ми?“ Старац му одговори: „За њих ће већи подвиг бити да у тим временима уопште буду хришћани.“

    ОдговориИзбриши
  8. Ако се неки претварају као да исповедају здраву веру, но опште са другачије мислећима (са јеретицима), такве ако ни после опомене не престану, не само да их не треба имати у општењу, него их ни браћом не називати.
    Св. Василије Велики

    ОдговориИзбриши