петак, 4. јун 2021.

Обред откопавања чесних моштију митрополита Китијског Епифанија


Митрополит Китијски Епифаније (1920-2005)

У Недељу Жене Самарјанке, у манастиру Преображења Господњег на Кипру, одражан је обред откопавања чесних моштију митрополита Китијског Епифанија (1920-2005).

Из Грчке Истински Православне Цркве били су присутни вл. Павле Никејски и вл. Пантелејмон Фтиотидски. Сведоци помињу таласе благоухања из гроба и од земље, а касније се то осетило и током преношења моштију у саборни храм. Гроб је ископаван сат и по, благослова ради многи мушкарци и млађи и старији желели су да се укључе у чин копања, па се одужило. Мошти су опране водом и вином, златножуте су боје. На последњој слици, где су заједно архиепископ ЦИПХ Грчке Андреј и владика Епифаније, пише да су један другом тада рекли да се виде последњи пут и опростили се. Обојица су се упокојила следеће године, у размаку од 5 месеци.

Фотографија са последњег сусрета архиепископа ЦИПХ Грчке Андреја и митрополита Китијског Епифанија (11.11.2004. године), када су један другом тада рекли да се виде последњи пут и опростили су су се. Обојица су се упокојила следеће године у размаку од 5 месеци

 

 
 

Нема коментара:

Постави коментар