уторак, 16. новембар 2021.

Обновљење храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц

3. НОВЕМБАР

СПОМЕН ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА ПОБЕДОНОСЦА „ЂУРЂИЦ“

(Архимандрит Др Јустин Поповић, Житија Светих за новембар)


св. великомученик Георгије, манастир Ватопед (Света Гора)

Овога дана празнује се пренос моштију Светог Георгија из Никомидије у град Лиду Палестинску,[1] где пострада у време цара Диоклецијана. Страдање овог дивног Светитеља описано је под 23. априлом (овде:). Пред смрт своју Свети Георгије умоли слугу свога, да му узме тело по смрти и пренесе у Палестину, одакле му и мајка родом беше, и где имаше велико имање, које раздаде сиромасима. Слуга тако и учини. У време пак цара Константина Великог буде сазидан у Лиди красан храм Светом Георгију од стране побожних хришћана, па приликом освећења тога храма пренесу се у њега мошти Светитељеве, и ту сахране.

Део лобање светог великомученика Георгија у манастиру Евангелистрија код Кастро Аковас (Аковска тврђава) у Гортинији, Пелопонез

Безбројна чудеса догодила су се од чудотворних моштију Светог Георгија, великомученика Христова. (Опширније о Светом Георгију видети под 23. априлом).

део моштију великомученика Георгија - храм у Лиди


[1] Лида, или Диосполвд, – град у Палестини, у равници Саронској, У пределима племена Венијаминова. (Данас је то насеље и аеродром Лод код Тел-Авива, у Израелу).

Нема коментара:

Постави коментар