недеља, 1. новембар 2020.

Ко је био митрополит Амфилохије

Ко је био митрополит Амфилохије

У четвртак вече 29.10. око 23h упокојио се црногорски митрополит Амфилохије Радовић.

Амфилохије Ристо Радовић поријеклом је био из Мораче. Као момак уписује Раковичку богословију ,а касније постаје ученик једног од наших највећих богослова 20 вијека , аве Јустина Поповића. 1962. завршава Богословски факултет у Београду.

Након тога одлази у језуитски интернат/факултет у Риму који је и највиша образовна институција Језуитског реда Папски Орјентални институт и тада га 1965 прима у своје одаје чувени папа Павле XI.Ту је био школски другар са актуелним васељенским патријархом свејеретиком Вартоломејем.

Након тога одлази у Берн па у Атину гдје након 7 година проведених у Грчкој докторира са највишом оцјеном на тезу о Св Григорију Палами. Годину дана након тога проводи на Светој Гори гдје упознаје и старца Пајсија.

Замонашен је у грчкој (дадатак: новокалендарској цркви) 1967 ,а 1968 постао је јеромонах. 1985 постаје епископ Банатски, а 1991 прелази у Црну Гору. У Црној Гори у та ратна времена креће у обнову светиња и повећава број свештеника. Предавао је на бројним теолошким школама до 2005. Био је активан у политичком животу Црне Горе гдје је на почетку сву подршку давао Милу Ђукановићу кога је и прогурао на власт умјесто Момира Булатовића.

И у даљој историји вукао је потезе на руку Мила Ђукановића ,а у главном на штету србског корпуса у Црној Гори. 2003 године са лажиепископом Иринејем Буловићем примљен је код папе Јована Павла || када је од њега добио бискупско признање кардиналски крст и прстен папиних бискупа. Залагао се за јерес екуменизма у православној теологији и спроводио је у пракси посљедњих година (додатак: деценија заједно са претходним патријархом србским Павлом).

Постао је миљеник запада ,по свједочењу др. Косаре Гавриловић због уцјене која је била постављена пред њега и Атанасија Јефтића у САД. 2007 до 2010 мијењао је болесног патријарха (додатак: вероекуменисту) Павла. 2010 године по налогу САД и Шиптарских власти на Косову са Атанасијем Јефтићем протјерује свог брата и духовнио дијете свог учитеља Јустина, владику Артемија, а потом и његово монаштво (додатак: данас лажно православне са целом парасинагогом у егзилу). Након тога потпомаже процес против владике Артемија пред свјетовним судом, а у теологији спроводи учења Јована Зизјуласа и јавно хвали Римске папе као „свете оце“ (додатак: исто као и претходни патријарх Павле). 2013 приликом протеста против Мила Ђукановића позива народ да остане у кућама. Након тога са њим скупа ради на пројекту Црногоске цркве и као жртва тог пројекта Мило пада са власти ,али Амфилохије преко свог пулена Здравка Кривокапића избацује из нове владе људе опасне за Мила и тиме му прави безбједну одступницу. Прошле године благословио је крштење транвестита жене као мушкарца у „храму“ у Подгорици,тада је добио бројне похвале од Педерске заједнице у ЦГ. (додатак: тај содомски сатанизам је увео у СПЦ и озаконио још давне 1986. године као епископ рашко-призренски патријарх србски вероекумениста Павле)

Митрополит Амфилохије је по званичним подацима преминуо усљед болести изазване вирусом ковид19 не дочекавши бијелу пану поглавара црногорске цркве. Та идеја свакако не умире са Амфилохијем и ту остаје јако опасна и проблематична личност масона Гојка Перовића.

Предсједник ЦГ Мило Ђукановић од Амфилохија се опростио ријечима :

„Из дугог периода наше сарадње, током којег смо размјењивали мишљења о важним питањима за развој савремене Црне Горе, памтићу његов допринос стварању позитивне атмосфере уочи референдума на којем је наша земља обновила независност мирним и демократским путем“.

Нека би Господ опростио Амфилохију све за шта се покајао до посљедњег момента, био милостив и настанио га супротно од мјеста ђе иду они са којима је друговао.

Амин!

 

Ђ.К

2 коментара:

  1. текст је преузет са vaseljenska.net и објављен са малим назначеним додацима.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Аутор текста моли да уклоните или текст или Ваше додатке из њега.

      Избриши